Zalivanje fisura

Zalivanje fisura

Fisure su uzani prostori, udubljenja na griznim površinama zuba (površine koje učestvuju u žvakanju). Nepristupačne su za vlakna četkice, pogodna za zadržavanje sitnih ostataka hrane i razvoj bakterija, pa samim tim čine najneotpornije mesto na zubu.

Zalivanje zuba je jednostavna preventivna metoda kojom se odmah po nicanju zuba, fisure stite od nastanka karijesa. U tu svrhu se koriste materijali na bazi smola koji popunjavaju te uzane prostore i tu ostaju godinama štiteći zub od bakterija, onemogućavajući oboljevanje zuba.

Metoda se koristi na površinama mlečnih i stalnih molara i na površinama stalnih premolara. Zalivanje je najbolje obaviti odmah po nicanju zuba, kada su zdravi. U izvesnim slučajevima zalivac se moze postaviti i na površinama koje imaju početni karijes. Tada se koriste materijali na bazi glas jonomera i  na taj način se pokušava pomoći organizmu da se izbori sa  karijesom.

Postupak:

Samo zalivanje ili popularno lakiranje je bezbolan postupak koji je lepo prihvaćen od dece. Zubi se očiste i ispoliraju sa pastom, zatim se površina zuba nagrize sa 37% fosfornom kiselinom. Kiselina se ispere i na tako pripremljenu površinu se postavi zalivac i prosvetli sa polimerizacionom lampom.

Nakon zalivanja zubi se kontrolišu, obično na 6 meseci. U slučaju da je na nekoj od površina lak oštećen, ponoviti ceo postupak.

Podeli sa prijateljima na Facebook Podeli sa prijateljima na Google+

© 2013 - 2018 Stomatološka ordinacija dr Slađana Petrović • Dositejeva 38, Dorćol, Stari Grad, Beograd • Tel. 011 26 29 023

Design by draganmarkovic.net